Археолошка истраживања на локалитету Timacum Maius

На локалитету Timacum Maius код Нишевца јуче су завршена овогодишња археолошка истраживања. Античко насеље Timacum Maius датира са краја првог и почетка другог века после Христа и представљало је важну путну тачку на Појтингеровој мапи, јер се управо на том месту налазила станица на Римском путу, који је водио од Наисуса до Арчара на Дунаву. Као и претходних година, истраживање су спровели еминентни стручњаци са Балканолошког института САНУ, археолози др Владимир Петровић и мр Војислав Филиповић, у сарадњи са колегама из Француске.
Др Владимир Петровић је у изјави за Телевизију Ласер рекао да је значај овогодишњих истраживања велики.
др Владимир П. Петровић – изјава
Током овогодишњег истраживања пронађени су и неки предмети који указују да је у овом античком насељу и трговина била прилично добро развијена, каже мр Војислав Филиповић.
мр Војислав Филиповић – изјава
Славиша Миливојевић, који је према Филиповићевим речима најзаслужнији за успешно одређивање локације насеља Timacum Maius, око које су се у научним круговима годинама водиле полемике, каже да је све до сада постигнуто резултат дуге и успешне сарадње стручњака са Балканолошког института САНУ и Центра за туризам, културу и спорт Сврљиг.
Славиша Миливојевић – изјава
Истраживања подржава и локална самоуправа, а археолошко налазиште јуче је посетила и председница општине Сврљиг, Јелена Трифуновић.
Јелена Трифуновић – изјава
Трифуновићева је најавила подршку општине и у предстојећем периоду, као и могућност за добијање средстава намењених развоју туризма из пројеката прекограничене сарадње.
Јелена Трифуновић – изјава

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.971 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>