Svi glasaju za bebe

Više od 180.000 građana potpisalo je peticiju u akciji “Glasaj za bebe”, koju su organizovali Fond B92, Udruženje “Roditelj”, portal “Bebac” i servis “Halo beba”. Organizatori peticije za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, roditelji sa bebama i kolicima okupili su se danas na Trgu Republike u Beogradu i krenuti u šetnju do Doma Narodne skupštine, gde su potpise građana koji su podržali inicijativu predali predsednici parlamenta Slavici Đukić Dejanović.
Potpisivanje peticije počelo je 2. marta i tokom sedam dana građani su imali priliku da u više od 50 gradova Srbije podrže akciju koja se zalaže za ukidanje PDV i ograničenje trgovačke marže, što bi opremu i hranu za bebe učinilo mnogo pristupačnijom roditeljima. Ideja ima uzor u pojedinim evropskim zemljma koje su svele na minimum PDV na bebi opremu, ili kao Velika Britanija i Irska, potpuno je ukinule.
Predsednik Srbije Boris Tadić zatražio je danas od Vlade Srbije da pronađe rešenje za ukidanje PDV-a i ograničavanje trgovačkih marži na opremu i hranu za bebe, a inicijativu su podržali i predsednica parlamenta Dejanović, potpredsednica vlade zadužena za privredu Verica Kalanović, kao brojne ličnosti iz političkog i kulturnog života.
Prilikom predaje potpisa predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović je objasnila da postoje dve formalne mogućnosti da se inicijativa konkretizuje – Vlada Srbije ima mogućnost da donose uredbu kojom bi to pitanje regulisala ili da se ukidanje PDV i ograničavanje trgovačkih marži reguliše zakonom.
“Bilo bi jako dobro da vlada što pre pošalje zakonski predlog, a mogu aklamacijom, svi poslanici, bez obzira što se nalazimo u periodu pred izbore, da sednu i da se na ovom pitanju ne delimo. Ovo je prilika da Srbija bude jedinstvena i da oceni da je njen interes borba za bebe”, naglasila je Djukić-Dejanović. Predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić, kaže da je važno da nakon današnjeg razgovora u Vladi Srbije inicijativa što pre bude konkretizovana i da se nađe u parlamentu. On je podsetio da je pre nekoliko godina postojala takva inicijativa koja tada nije bila realizovana. Organizatori peticije su od Skupštine Srbije prošetali do Vlade Srbije, gde su na ovu temu razgovarali sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i nadležnim ministrom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.745 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>