„Druga šansa“ za diplomu

Sastankom projektnog tima sa predstavnicima lokalnog partnerskog tima koji je održan juče u sali Skupštine opštine Svrljig počela je realizacija projekta „Druga šansa“ u organizaciji Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i Evropske unije, čiji je cilj obrazovanje odraslih u Srbiji, a u ovom slučaju, u opštini Svrljig.

„Drugom šansom“ osobe starije od 15 godina, koje iz bilo kog razloga nisu završile osnovno obrazovanje sada imaju priliku da o trošku Evropske unije, koja je za ovaj projekat izdvojila četiri miliona evra, završe osnovnu školu i steknu diplomu za neko zanimanje. Praktična strana ovog projekta je, pre svega, što osobe koje završe osnovno obrazovanje mogu da se prijave evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje i tako dobiju posao.

Organizatori projekta u realizaciji računaju na saradnju sa lokalnim partnerskim timom koji čine predstavnici lokalne samouprave, Nacionalne službe za zapošljavanje, Centra za socijalni rad, Kancelarije za mlade, nevladinih organizacija, srednje i osnovne škole i lokalnih medija. Zadatak partnerskog tima je podrška projekta u smislu afirmacije građana za opismenjavanje.

Prema podacima popisa iz 2002. godine 21,9 odsto stanovništva Srbije, straije od 15 godina, nema osnovno obrazovanje. Projekat „Druga šansa“ sprovodi se u 80 osnovnih i 75 stručnih škola, a do 2013. godine biće obuhvaćeno četiri hiljade polaznika.

Smatra se da na području opštine Svrljig ima par stotina potencijalnih kandidata, a ovim projektom treba da bude obuhvaćeno bar 75 polaznika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

14.763 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>