Prvo i drugo obretanje glave Sv. Jovana Krstitelja

Srpska Pravoslavna Crkva i njeni vernici danas slave praznik Prvo i drugo obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja. Obretanje znači pronalazak.
Nakon što je car Irod na nagovor svoje žene posekao glavu Svetog Jovana Krstitelja, zakopali su je na neko nečastivo mesto, kako prorok ne bi vaskrsnuo. Sveta Jovana Mironosnica pronašla je glavu svetitelja i sahranila je na Jeleonskoj gori. Prvo obretanje glave Svetog Jovana Krstitelja desilo se kada je podvižnik Inokentije kupio zemlju gde je glava bila zakopana i pronašao je dok je kopao temelj za crkvu i monašku keliju.
Drugo obretanje desilo se 452. godine, u vreme cara Konstantina Velikog, kada se dvojici monaha na poklonjenju Jerusalimskim svetinjama ukazao Sveti Jovan i otkrio im gde se nalazi njegova glava. Ubrzo se pokazalo da ova dva monaha nisu dostojna svetiteljeve glave, koju su dali nekom grnčaru iz Emesa, nakon čega se ona prenosila iz ruke u ruku.
Ovaj praznik u crkvenom kalendaru obeležen je crnim slovom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.870 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>