Danas je međunarodni Dan žena

8. mart prvi put je službeno obeležen kao Dan žena 1911. godine, kada se na javnim mestima u Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj i Danskoj okupilo više od milion žena i muškaraca, sa zahtevom da žene dobiju pravo glasa na izborima, da im se omoguće javni položaji, pravo na rad i obrazovanje. Iako je prošlo 100 godina od prvih demonstracija, žene se u nekim zemljama i danas bore za svoja prava .
Temelje Osmom martu udarila je liderka ženskog radničkog pokreta Klara Cetkin na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, a godinu dana kasnije ovaj praznik je počeo masovno da se obeležava. Pokrenut je kao sećanje na demonstracije američkih radnica iz Čikaga, koje su 1909. izašle na ulice i tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.
Vremenom je ovaj praznik poprimio sasvim drugačiji oblik proslavljanja, pa se u duhu potrošačkog društva, proslavlja razmenom raznih poklona – cveća, slatkiša, parfema, a osnovni ciljevi borbe Klare Cetkin, ostaju negde po strani.
Međunarodni dan žena proslavljen je u Srbiji nizom manifestacija, a poruka koju su ove godine poslale predstavnice ženskih organizacija glasi “Ni suvišne, ni poslušne – i buntovne i solidarne”.
Dan žena u Svrljigu sinoć su obeležili OO DS-a, SDP-a i SPO-a, koji su za pripadnice lepšeg pola pripremili cveće i koktel u kafeu Inkognito.
USS takođe je obradovala svoje članice prigodnim poklonima u prostorijama svoje stranke, a praznik im je čestitao predsednik stranke, Milija Miletić.
Na ovim skupovima ujedno je podržana i peticija za ukidanje PDV-a i ograničenje marže na pelene, hranu i opremu za bebe.
8. mart obeležen je i u prostorijama Socijalističke partije Srbije, a sve pripadnice lepšeg pola pozdravili su i čestitali im praznik Radovan Mitić, predsednik opštinskog odbora ove stranke i Brankica Gajić, predsednica foruma žena SPS-a u Svrljigu.
A povodom 8.marta, u Klubu penzionara u Svrljigu takođe je organizovan prijem za žene, članice Udruženja i članice PUPS-a. Čestitke za praznik uputio im je Milenko Petrović, predsednik Udruženja i poželeo im mnogo sreće, zdravlja i aktivnosti. Pripadnice lepšeg pola Udruženja penzionera u Svrljigu, 8. mart pre dva dana slavile su i u jednom svrljiškom restoranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>