Nišlije isteruju korupciju

Lokalni antikorupcijski forum u Nišu očekuje da će, nakon što je Državna revizorska institucija najavila podnošenje 23 prekršajne prijave protiv odgovornih u gradu zbog kršenja Zakona o javnim nabavkama i drugih propisa prilikom trošenja budžeta za 2010. godinu, „reagovati i drugi državni organi, pre svih tužilaštvo i MUP“, piše dnevni list Danas.

– Očekujemo da će nalaz Državne revizorske institucije poslužiti kao osnov drugim državnim organima da dalje ispituju zakonitost sprovođenja procedure u postupcima javnih nabavki. Smatramo da nepoštovanje procedure dovodi u sumnju celokupne poslove za koje su javne nabavke raspisane. Imajući u vidu preporuku EU da Srbija mora da ima proaktivni pristup u rešavanju proceduralnih i suštinskih pitanja koja mogu da se dovedu u vezu sa korupcijom, nalaz DRI obavezuje državne organe, pre svih tužilaštvo i MUP, da povodom takvog nalaza reaguju u okviru svojih nadležnosti i na profesionalan i nepristrastan način – navodi se u saopštenju LAF-a, koji je potpisala koordinatorka Biljana Jovanović.

Državna revizorska institucija je nedavno saopštila da je podnela 23 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka nakon izvršene revizije gradskog budžeta Niša za 2010. godinu.

Prijave će biti podnete protiv gradonačelnika Miloša Simonovića, gradskog javnog pravobranioca Miomire Dinić, načelnika četiri gradske uprave, načelnika službe za poslove gradonačelnika, skupštine grada i gradskog veća i direktora četiri gradske ustanove i preduzeća.

Niš je jedan od retkih gradova u Srbiji koji je usvojio Lokalni akcioni plan za borbu protiv korupcije, kojim je ustanovljen i Lokalni antikorupcijski forum. Pored Niša, forumi postoje još samo u Kragujevcu, Zrenjaninu i Požegi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.128 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>