U atlasima Srbija bez Kosova!

Učenici prvih razreda osnovnih škola u Srbiji dobili su na poklon udžbenik „Moj ekološki atlas“, u kome se nalazi mapa Srbije bez Kosova i Metohije! Dotični atlas s ponosom je prethodno preporučilo Ministarstvo prosvete, a 75.000 primeraka, o trošku Fonda za zaštitu životne sredine, štampao je „Službeni glasnik“, piše dnevni list „Alo!“

Atlas je poklon Ministarstva za zaštitu životne sredine, u kom su takođe šokirani načinom na koji je Srbija predstavljena.
„Moj ekološki atlas“ je izvorno objavljen u Francuskoj, a autor je Izabela Nikolaci. Kako se navodi, namenjen je „najmlađim čuvarima sveta“, s ciljem da „prikaže aktuelno ekološko stanje Planete“.
U ovom izdanju, središnji element svake stranice su mape sveta i regiona. Pa tako i mapa Evrope, gde je Republika Srbija bez svoje južne pokrajine. Ministar Oliver Dulić u razgovoru za „Alo!“ kaže da je za kontrolu kvaliteta zadužen izdavač „Službeni glasnik“.

– Mi smo samo učestvovali u finasiranju projekta, a to je projekat „Službenog glasnika“, koji je i izdavač, pa samim tim i zadužen za kontrolu sadržaja – objašnjava Dulić, koji na pitanje da li će ova nepravilnost biti ispravljena i kako, odgovara:
– Pa mi sad ne možemo da povučemo novac niti da nateramo „Službeni glasnik“ da to uradi. Ali, verujem da će oni tu grešku sami ispraviti.
„Greška“ u atlasu koji je inače posredstvom PTT-a distribuiran školama širom Srbije u periodu od 10. do 30. decembra prošle godine i u kom je na protivustavan način prikazana naša zemlja, međutim, nije zabrinula direktora „Službenog glasnika“ Slobodana Gavrilovića.
– Ja gledam i gledam i ne vidim šta je sporno u ovoj mapi. Ovo nije geografski atlas, već ekološki. Na mapi se nigde ne spominje ni Srbija ni Kosovo. Granice nisu urađene stručno, već proizvoljno i poenta mape je u stepenu zagađenosti, a ne u granicama države. Da sam smatrao da se radi o pokušaju predstavljanja Srbije bez Kosova, u udžbeniku bi to bilo ispravljeno – kaže Gavrilović za Alo. Od Ministarstva prosvete, kao i od ministra Žarka Obradovića, Alo nije dobio komentar o ovom slučaju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.231 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>