Vremenske prilike se stabilizuju

Vremenske prilike u Srbiji se konačno popravljaju, ledeni dani sa velikim količinama snežnih padavina su iza nas, a sneg se polako otapa. Od kad je u Svrljigu proglašena vanredna situacija pre skoro 3 nedelje, opštinski štab za vanredne situacije bio je u stalnom zasedanju, a dežurne ekipe bile su na raspolaganju svim meštanima svrljiške opštine 24 sata dnevno. Pored neprestane borbe sa snežnim pokrivačem i smetovima, ekipe zadužene za raščišćavanje, vatrogasno – spasilačke ekipe, ali i članovi štaba za vanredne situacije, reagovali su na svaki poziv, dopremali su hranu i lekove starim i iznemoglim licima ili ih prevozili u prihvatni centar Crvenog krsta u Svrljigu, prevozili su bolesnike iz najudaljenijih sela do Doma zdravlja, a izveštaji o svim događajima svakodnevno su dostavljani i Okružnom štabu za vanredne situacije u Nišu.

U subotu, za Zadušnice, ekipe zadužene za raščišćavanje puteva, očistile su puteve do gradskog i seoskih grobalja, kako bi meštani mogli nesmetano da ih posete.

“Proglasili smo vanrednu sutuaciju u pravom trenutku i opravdano. Angažovanjem svih naših potencijala, od vatrogasaca – spasilaca, građevinske mehanizacije za raščišćavanje smetova, medicinskih  ekipa, komunalaca, do  radnika Opštinske uprave, uspevali smo u ledenim danima da intervenišemo posle svakog poziva, a bilo ih je na stotine”, kaže predsednik opštine Svrljig i komandant Štaba za vanredne situacije, Milija Miletić.

Putevi do svrljiških sela sada su uglavnom prohodni. Ljudi sada zovu uglavnom za raščićavanje seokih sokaka i prilaza od mahale do mahale. Još uvek ima nekoliko udaljenih zaseoka do kojih se ne može doći putničkim kolima, ali terenskim vozilima se izvlače bolesni, a staračkim domaćinstvima se dostavljaju lekovi i hrana. Kada je to neophodno, stari i iznemogli se dovoze u prihvatni centar u Svrljigu gde imaju pored smeštaja i ishrane i medicinsku negu.

Sa porastom temperature  Štab za vanredne situacije intenzivira pripreme za odbranu od eventualnih poplava koje mogu uslediti zbog naglog topljenja snega.

Vanredna situacija u Svrljigu ostaje na snazi i tokom ove nedelje, kako bi se očistili svi lokalni putevi i gradske ulice i time omogućilo nesmetano kretanje građana, kao i učenika koji su se od danas vratili u školske klupe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.087 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>