СПЦ и верници данас славе Св. Јована Златоустог

Српска православна црква и њени верници данас обележавају дан спосвећен Светом Јовану Златоустом, најчувенијем проповеднику у историји цркве, великом светитељу и реформатору.

Свети Јован Златоусти поштује се у целом хришћанском свету. Био је патријарх у Цариграду и аутор књиге „О свештенству“, као и неколико веома цењених беседа због чега је и добио назив „Златоусти“. Верници са наших простора још га називају и „златном трубом православља“ због упорности и жара којим је у својим говорима људима указивао на снагу и исправност хришћанства.

Свети Јован Златоусти имао је велико поштовање према Светоме писму и Светој литургији. У својој друштвеној етици је доказивао да је љубав према ближњем и сиромашном права тајна.

Сматра се једним од најученијих светитеља, па се верује да на данашњи дан ваља узети неку књигу и из ње прочитати макар део.

У неким крајевима Србије још се верује да на данашњи дан жене не треба да у руке узимају вуницу, конац или игле.

Свети Јован Златоусти је био велики борац против јеретика. Тако је и дошао у сукоб са царицом Евдокцијом која га је прогнала 402. године у Кукуз где је овај велики светитељ умро 407. године.

Њагове свете мошти су крсташи 1204. однели из Цариграда у Рим, где су почивале све док 2004. договором нису поново враћене у Цариград, односно данашњи Истанбул.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.322 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>