Међународни дан борбе против насиља над женама

Генерална скупштина Уједињених нација је 1999. године прогласила 25. новембар за Међународни дан борбе против насиља над женама, како би се подигла свест о чињеници да су жене широм света жртве сексуалног, психичког, физичког, породичног насиља, злостављања и многих других видова насиља. Овај датум је одабран као сећање на брутално убиство сестара Мирабал, политичких активисткиња, које се догодило 1960. године у Доминиканској Републици.

Овим датумом у Републици Србији почиње и акција „16 дана активизма” која траје до 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права.

О проблему насиља над женама морамо да говоримо стално , а не само током трајања акције ,,16 дана активизма” којом је обихваћен и Међународни дан борбе против насиља над женама. На то нас обавезују, каже Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу, статистички подаци о броју особа изложеним сваком облику насиља у породици, али и број оних жена које су спремне да кажу шта се догађа између зидова њиховог дома ако он то уопште јесте.

По речима директорке нишке Сигурне куће ове године је у установи боравило 56 корисника што је за 30 посто мање у односу на исти период прошле године, што се може повезати са епидемијом Корона вируса јер је током ванредног стања било мање пријава насиља.

Статистика Сигурне куће у Нишу ове године показује да су кориснице пре уласка у брачну везу биле кратко у вези са насилником. Најзаступљеније је било психичко насиље, а затим физичко.

Нажалост, при пријему у Сигурној кући 40 посто корисница је имало и телесне повреде, рекла је Соња Шћекић, директорка Сигурне куће у Нишу.

“Посебна пажња треба да буде посвећена спречавању и заштити од родно заснованог насиља жена на селу, жена са инвалидитетом и Ромкиња, као и развоју услуга у заједници, како би се женама жртвама насиља пружили сви видови подршке за пријављивање насиља, као и помоћи за њихово осамостаљивање”, истиче Шћекић.

Поводом 25. новембра – Међународног дана борбе против насиља над женама, градоначелница Ниша Драгана Сотировски послала је поруку свим женама.

„Не пристајте на лажни живот –пријавите насиље. Нисте саме. Храброст и одлучност морају бити наше оружје и одбрана од насиља. Надлежне институције не смеју да дозволе да насиље остане некажњено. Морамо заједно – пријавите насиље“, поручила је градоначелница Ниша женама путем сајта Града Ниша.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.295 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>