Казне за славе и журке са више од пет људи

Ко организује журку или слави славу са више од пет особа у затвореном простору ризикује казну од 50.000 до 150.000 динара, на основу измена Закона о заштити становништва од заразних болести које су ступиле на снагу прошлог петка.

Шеф јединица за инспекцију при Министарству државне управе и локалне самоуправе Драган Пушара рекао је за „Блиц“ да новчану казну од 50.000 до 150.000 динара добија власник стана у коме је организовано окупљање више од пет особа у затвореном простору.

Уколико се ради о закупу стана, рецимо, на дан, онда санкцију може сносити или власник или организатор окупљања, у зависности да ли постоји уговор о закупу или не. Уколико уговор не постоји, власник стана сноси одговорност по два основа. Прво зато што нема такав уговор и ту се новчана санкција креће од 500.000 до милион и по динара и друго, због организовања окупљања са више од пет особа у затвореном простору за шта је запрећена новчана казна од 50.000 до 150.000 динара. Међутим, уколико постоји уговор о закупу онда казну мора да плати организатор окупљања. Висину казне одређује судија за прекршаје и то, пре свега, на основу тога да ли је реч о првом или прекршају који се понавља. Прекршај поред комуналне инспекције или милиције могу пријавити и сами грађани.

Пријава се врши путем јединственог контакт центра Координационе комисије за инспекцијски надзор и то попуњавањем онлајн формулара или позовом на број 011/6350-322.

Драган Пушара наводи за Блиц да би најбоље било и да се достави снимак, фотографија или тонски запис, као материјални доказ за прекршај, као и да би се смањио ризик од лажних пријава.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.720 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>