Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski: Pred nama je težak, trnovit, dug put koji mora brzo da se prelazi

„Krenuli smo, 11 članova Veća su dobili priliku da svako iz svog domena pokaže najbitnije. Među članovima veća ima i članova Srpske napredne stranke (SNS), nestranačkih ličnosti, koalicionih partnera. Gledali smo da svi ti ljudi poseduju ne samo znanje i talenat već i dodatnu energiju koja može da pomogne svakom od njih pojedinačno da istraju na ovom putu, jer ovo zaista jeste vrlo težak, trnovit, jako dug put koji će trajati četiri godine, koliko nam traje mandat, ali put koji mora brzo da se prelazi“, izajvila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski gostujući u emisiji Gradske teme medijske mreže Info24.

U Nišu je u toku izrada Plana razvoja grada od 2021. do 2027. godine kojim bi trebalo da se odredi pravac kojim će Niš ići u narednih sedam godina kako bi se unapredio kvalitet života građana.

Osim pregleda i analize postojećeg stanja, sadržaće i viziju, prioritetne ciljeve daljeg napretka.

„Plan razvoja grada od 2021. do 2027. godine se radi, svaka dobra ideja je gradu i timu koji to radi dobro došla. Niš nažalost, bez obzira što je ovako veliki, nema ni ekspocentar, ni akvapark, ni zoološki vrt, ni kongresnu dvoranu, ali sve je to nešto što novo rukvodstvo grada priželjkuje da ima i što svaki Nišlija treba da ima“, navela je gradonačelnica Niša.

Istakla je da je već odlučeno da se grade i tri nova vrtića i jedan rekonstruiše, kao i da će dobrim planiranjem, radom i najvažnije podrškom države uspešno završiti prvi četvorogodišnji mandat.

„Jedna od novih vizija koja je spomenuta u ekspozeu, onog dana kada sam birana od strane Skupštine za ovu poziciju, jeste da grad spustimo na reku. To zanči da iskoristimo Nišavu, da je sagledamo na jedan drugačiji način, da je napravimo pristupačnom za sve ljude bez obzira na to da li su osobe sa invaliditetom ili ne, da mnoge sadržaje iz nekih drugih delova grada spustimo na reku, i da znamo da uživamo na reci“, izjavila je Sotirovski.

Dodala je da na Nišavi ima samo jedan splav, da nema dovoljno biciklističkih staza i uređene komunalne infrastukture, kao što je i osvetljenje na samom keju.

„Mnogo smo toga za ova dva meseca započeli. Možda su to kozmetičke promene, ali vidim da građanima to prija. Ima više kanti za smeće, više kontejnera, a potrebno je i da se konačno poprave pokretne stepenice za ulaz u podzemni prolaz, da se osvetle česme, da se osvetle spomenici, da se pusti u rad fontana, sve gradske česme da budu dostupne, da se rekonstruišu javni toaleti, da se uklone havarisana vozila, da se sklone pokretni objekti, trafike sa staza za slepe i slabovide, to su sve sitne stvari koje život znače“, rekla je Sotirovski.

Prema njenim rečima, radiće se i na suzbijanju vanpijačne prodaje ali neće biti ugroženi oni koji na takav način dopunjuju svoj skroman budžet jer će im se omogućiti da prodaju svoje proizvode u krugu pijace.

Najavila je i efikasniju organizaciju gradske urpave koja ima 800 zaposlenih kako bi građani brže obavljali administrativne poslove.

Novoj vlasti u Nišu vetar u leđa svakako su dali i građani koji su na junskim izborima dali podršku Srpskoj naprednoj stranci koja je dobila 16.000 glasova više nego pre četiri godine. To je pokazatelj, smatra Sotirovski, da je prethodno rukovodstvo SNS u Nišu radilo dobro i da je predsednik stranke i Srbije Aleksandar Vučić znao kome da poveri vođenje grada i kako da mu pomogne.

„On je jedan od retkih predsednika, zapravo jedini predsednik, koji je toliko puta boravio u Nišu, što nama jako znači, mislim nekih 25 puta do sada, za vreme njegovog mandata. Kada imate tu vrstu osećaja da država brine o vama, onda sve što se stavi pred vas kao zadatak ne predstavlja teret već jedan novi izazov da uradite to kako najbolje znate i umete“, poručila je Sotirovski.

Ocenila je da je i u Nišu vidljivo bolji standard stanovništva i da je kvalitet života drugačiji zahvaljujući i pomoći države.

„Država pomaže Niš, a vidim da poslednjih godina zaista svrstava Niš na mesto koje mu inače pripada, kao trećem gradu po veličini u Srbiji sa 300.000 stanovnika, sa svom postojećom infrastrukturom koju jedan grad ima“, istakla je gradonačelnica Niša.

Podsetila je i da je država najavila gradnju još jednog kraka koridora 10 od Niša preko Merdara do Prištine i kasnije do Drača, čime će biti omogućen izlazak na najbližu luku Drač koja je od Niša udaljena 384 kilometara. Očekuje se i rekonstrukcija pruge od Niša do Beograda, od Niša do Preševa, od Niša do Dimitrovgrada, a već je završena obnova oko 60 km pruge od Niša do Zaječara.

„Sve su to stvari koje prave jedan dobar ambijent za ljude koji žele da investiraju ovde, a takvih je sve više i zato se Niš ovih dana uveliko sprema za otvaranje još jedne industrijske zone“, kazala je Sotirovski podsećajući da je već šest fabrika stiglo u Niš i da se gradi sedma (kineska kompanija koja proizvodi led rasvetu za auto-industriju) koja će na proleće zaposliti oko 1.000 Nišlija.

Rekla je da se na dnevnom nivou sarađuje sa ministarstvima u Vladi Srbije i da se trude da maksimalno poštuju državne planove za Niš.

„Naredne godine sledi sređivanje deponije, zatim uvođenje vode i kanalizacije kroz plan Srbija 2020-2025. To je jako važno jer ima mnogo prigradskih naselja koja nemaju ni vodovd ni kanalizaciju. Podsetiću da grad Niš ima pet gradskih opština od kojih je samo jedna prava gradska, a četiri imaju seoska područja i nama je veliki problem kada vi u 21. veku morate da platite cisternu da bi snabdevali stanovništvo vodom ili kada morate da rešavate problem kanalizacije na dnevnom nivou“, ukazala je Sotirovski.

Navela je i da će se posebna pažnja posvetiti daljem razvoju turizma, a među prioritetima je i vraćanje stare slave Niškoj banji.

„Treba nam još mnogo vremena da Nišku banju vratimo na put nekadašnje slave kada je u bivšoj Jugoslaviji bila treća po posećenosti, odmah posle Soko i Vrnjačke Bnaje, a to pre svega zavisi od smeštajnih kapaciteta. Tri hotela, jedan je privatizovan, dva su u propaloj privatizaciji, trenuto se jedan vraća korz proces restitucije, jedan će biti na javnoj licitaciji, nadamo se da će oni koji žele da kupe objekat razvijati turizam“, izajvila je Sotirovski.

Niška banja ima i kvalitetno poletište za paraglajdere zbog čega se tu održavaju takmičenja u okviru svetskog i evropskog kupa.

„Ali to Niš svih ovih godina nije znao dobro da iskoristi. Nismo znali da iskoristimo ni to što imamo jednu od najdužih pećina u Srbiji, to je Cerjanska pećina duga 6.025 metara, nismo znali da iskorisitimo ni dve predivne klisure Jelašničku i Sićevačku klisuru, ni zaštićenu prirodnu vrstu Ramonda serbica koja kao raritet samo raste u Jelašničkoj klisuri na jednoj poziciji, dakle sve su to stvari koje bi trebalo u budućnosti da iskoristimo“, smatra Sotirovski.

Za sledeću godinu najavila je ponovno otvaranje arheološkog nalazišta Medijana koje zbog rekonstrukcije nije radilo desetak godina, a budući jedinstveni turistički proizvod činiće i sadržaji koje nudi Stara planina kao ski centar, Soko banja, jezera, tvrđava koja, ocenjuje Sotirovski, nije dovoljno iskorišćena, kao i drugi potencijali.

Podsetimo, prvi put u istoriji carskog grada, na njegovom čelu je žena. Dragana Sotirovski je prepoznatljiva kao jedna od nagrađivanijih novinarki i urednica Radio televizije Srbije. Pre stupanja na funkciju gradonačelnice Niša, bila je načelnica Nišavskog upravnog okruga. Odlučila je da postane političarka, kako sama svedoči, nakon razgovora sa tadašnjim premijerom sada predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

INFO 24

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.322 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>