Полицијаци ће кажњавати неношење маске на лицу места са 5.000 динара

Редовни полицијаци кажњаваће неношење маске на лицу места, а комунални милицајци и комунални инспектори имаће уз то и овлашћења санитарних инспектора, што значи да ће моћи да санкционишу свако непридржавање мера, од непоштовања физичке дистанце, преко неношења заштитне опреме, до недостатка дезинфекционих средстава у кафићима, ресторанима, клубовима.

Те одредбе налазиће се у изменама Закона о заштити становништва од заразних болести коју је припремило Министарство здравља као први задатак нове Владе чим се формира, преноси Блиц.

Како се наводи, тако ће се обезбедити ригорозно спровођење одлука Кризног штаба што је након последње седнице захтевао и његов члан Срђа Јанковић.

Поштовање мера тренутно могу да спроводе једино републички санитарни инспектори којих је толико мало да је, рецимо у Београду, у последња два и по месеца радило свега њих четворо.

Када се измене закона усвоје, мандатну казну од 5.000 динара за неношење маске моћи ће да изричу и редовни полицајци и то на лицу места.

Изменама Закона о заштити становништва од заразних болести још шира овлашћења добиће комунални полицајци и комунални инспектори који ће имати иста овлашћења као републички санитарни инспектори.

До сада, комунални полицајци и комунални инспектори могли су да пишу казне само због непоштовања радног времена и то на основу Закона о угоститељству, а сада ће моћи да кажњавају правна лица и због кршења противепидемиолошких мера, односно моћи ће да затварају кафиће, ресторане, клубове.

Осим четири санитарна инспектора у Београду контролу поштовања противепидемиолошких мера у престоници у претходна два и по месеца вршило је 18 туристичких, еколошких и комуналних инспектора који не могу да изричу санкције за непридржавање анти-ковид мера, већ могу само да кажњавају непоштовање радног времена, буку и слично, као и 31 комунални полицајац. Ако се има у виду да само у Београду има на хиљаде угоститељских објеката онда је јасно да тај број контролора не може да има већег утицаја на поштовање мера.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.720 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>