Тужбе за одштету од НАТО-а убрзо пред домаћим судовима

Адвокатска канцеларија “Алексић” из Ниша у сарадњи са италијанским колегама, припрема прве тужбе против НАТО пакта, које ће српским судовима поднети у име оболелих од канцера, као последице бомбардовања наше земље осиромашеним уранијумом 1999. године.

Како преноси Радио телевизија Војводине, адвокат Срђан Алексић рекао је за Танјуг да је подношење тужби мало одложено због епидемије вируса корона, али оне су у завршној фази и биће поднете судовима у Врању, Нишу, Београду, Крагујевцу и Новом Саду.

Тужбама ће се, наводи он, тражити одштета због обољевања, а висина обештећења биће као из пресуда италијанских судова који су досуђивали од 700.000 до милион евра.

Он је прецизирао да су у току медицинска и друга вештачења клијената, која ће бити приложена као доказни материјал уз тужбе.

Канцеларији се, према његовим речима, до сада обратило око 2.000 клијената и сви су доставили медицинску документацију коју проверава тим вештака. Тужбе ће бити поднете у име оних чија медицинска документација показује да је њихово малигно обољење последица дејства осиромашеног уранијума. Тужиоци ће бити некадашњи резервисти, официри, полицајци на и цивили који су оболели од канцера, а сви су у време НАТО бомбардовања били на КиМ или у Врању.

Тужена страна биће Северноатлански пакт – НАТО, будући да је то међународна организација, коју су основале конкретне државе чланице, а која има своје органе и поступак одлучивања, нагласио је адвокат који сматра да управо због тога НАТО мора да сноси одговорност за своје поступке.

“Агресија НАТО-а 1999. године спроведена је без одобрења Уједињених нација, страдали су недужни цивили, проузрокована материјална штета која се процењује на око 120 милијарди долара, повређене бројне међународне конвенције, употребљена је муниција са осиромашеним уранијумом и плутонијумом, затим касетне бомбе забрањене међународним конвенцијама, а извршени су и други противправни поступци”, напоменуо је Алексић.

У случају да суд тужиоцима досуди одштету, њу би требало да исплати НАТО као међународна организација која има своју независну правну личност у односу на државе чланице, па и свој буџет.

Канцеларија је прибавила обиман доказни материјал, који се преводи са италијанског на српски језик, а биће приложени и докази које су домаћи органи раније прикупили за поступке вођене против челника НАТО-а и челника држава које су учествовале у бомбардовању.

У припреми тужби, канцеларија Алексић сарађује са италијанским адвокатом Ангелом Фиорем Тартаљом који је радио на истим предметима у Италији и успео да добије око 180 правноснажних пресуда у корист својих клијената, италијанских војника који су били распоређени у мировним мисијама на територији бивше Југославије.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.720 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>