Велики школски час одржан без публике

У Крагујевцу је данас одржан традиционални Велики школски час на коме је изведена драма “Изрешетане душе”, редитељеке Јане Маричић. Стрељаним ученицима и професорима служено је опело и положени су венци, а све без присуства публике због пандемије.

Србија је данас обележила Дан сећања на жртаве Другог светског рата када су Нацисти пре 79 година масовно стрељали цивиле, међу њима и ђаке и професоре у крагујевачким Шумарицама.

Обележавање је почело опелом стрељаним ученицима и професорима, а венце су полагали гимназијалци Прве крагујевачке гимназије, представници Скупштине Града, Владе Србије и амбасада.

Након тога је на платоу испред споменика стрељаним ђацима и професорима почео Велики школски час накоме је изведена драма “Изрешетане душе”, редитељеке Јане Маричић по тексту македонског писца Венка Андоновског, који је испричао истиниту причу о својој мајци која је рођена Крагујевчанка, а која је пре 79 година остала без оца који је стрељан у Шумарицама.

“Она је као девојчица дошла у Скопље, где је касније радила у просвети а долазила је у Шумарице доводећи екскурзије”, исрпичала је редитељка.

Представа је почела са глумицом која је играла Веру Андоновску и која је довела ђаке на ово место где се присећа тог тужног догађаја из детињства.

Као симбол страдања невиних, манифестација која сваке године подсећа на крагујевачку трагедију са поруком да се нигде и никада не понови, Велики школски час преносила је Радио телевизија Србије на свом другом програму.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.720 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>