Туристичке агенције пред гашењем?

Удружење туристичких агенција Србије и Асоцијација независних туристичких агенција Србије оцењују да ће већина агенција ускоро да се затвори и тиме доведу у питање милионске уплате путника чији аранжмани нису реализовани због пандемије вируса корона ако је једини начин да се обезбеди законито пословање преко банкарских гаранција.

Удружења су, поводом новог правилника који предвиђа обавезу агенција да прибаве банкарске гаранције, затражила да им се рад омогући тако што ће бити потписани анекси уговора претходних гаранција, јер су у блокади већ 20 дана.

У саопштењу се подсећа да су 1. октобра свим агенцијама са статусом „организатори путовања“ истекле гаранције, а тим и лиценце за организацију путовања, јер су осигуравајућа друштва одлучила да не наставе са издавањем гаранција сматрајући да је ризик превелик.

„Детаљи о банкарској гаранцији су само правно – формално решење које не може да се примени у пракси. Ове гаранције неће допринети да агенције наставе да раде“, тврде удружења.

„Предвиђени износи су недостижни јер мање агенције морају да имају гаранције од 200.000 евра, што би значило залагање имовине која вреди више од тога, док је за веће туроператоре потребно више од 400.000 евра“, наводи се у саопштењу која су заједнички потписала оба удружења.

Све је, како се наводи, додатно отежано чињеницом да агенције ове године послују са губицима већим од 90 одсто услед пандемије вируса корона, а ресорно министарство није правовремено реаговало на проблем упркос упозорењима.

“Министар Расим Љајић се огласио последњег дана кад су полисе важиле и рекао да ће проблем бити
решен у наредних седам до десет дана. Осим тога што проблем није решен, министарство је понудило неприменљиво решење”, наводи се у саопштењу.

Удружења туристичких агенција наводе да сматрају да једино индивидуалне полисе осигурања сваког појединачног путовања могу да обезбеде најбољу заштиту за путника, а да се то не одрази у већој мери на цене аранжмана, јер су и раније полисе биле урачунате у његову цену.

Удружења УТАС и АНТАС наводе да је неопходно је да се у решавању овог проблема уважи и мишљење струке, те да се њихови представници укључе у рад комисија и радних група.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.720 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>