Међународнa колонијa филмске критике у Нишу од 13 – 16. октобра


Четврта Међународна колонија филмске критике, чији је циљ да се у домаћој и регионалној јавности реафирмише помало запостављена пратећа кинематографска делатност, биће одржана у Нишу од 13. до 16. октобра.

У време када је највећи број српских дневних новина лишен озбиљних критичких приказа најновијих филмских остварења, када у Србији у континуитету излази само један филмски часопис, „Филаж”, а други „Кинотека је тек у почетним фазама очекиваног успона, када на телевизијама с националном фреквенцом једва да каткад промакне понека емисија о филму, интернационална колонија филмске критике чини се насушном потребом јер представља идеалну прилику да се на једном месту, у филмски препознатљивом амбијенту какав је Ниш, окупе филмски критичари из Србије и иностранства, наводе организатори.

На Међународној колонији филмске критике припадници различитих критичарских генерација, естетичких и идеолошких усмерења, размениће искуства и учествовати у пажљиво осмишљеним програмским активностима како би пренели своја знања ученицима појединих нишких средњих школа, навикавајући их да аналитички приступају делима седме уметности.

Међународна колонија филмске критике Ниш 2020 имаће петнаестак учесника из земље и трајаће три дана, током којих ће бити организована два округла стола и онлајн радионица филмске критике у неколико нишких средњих школа.

Иначе, оно што Ниш квалификује за одржавање једног оваквог догађаја је то што се у њему сваке године одиграва Фестивал глумачких остварења домаћег играног филма и Међународна дечја колонија анимираног филма Пантелеј, а седиште је „нишког филмског критичарског круга” и филмског часописа „Филаж”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>