13. октобар се некада славио као Дан општине Сврљиг

Пре такозваних “демократских промена” у Србији које су се десиле 2000. године, 13. октобар се обележавао као Дан општине Сврљиг.

Истог дана обележавало се и ослобођење Сврљига од нацистичке окупације током Другог светског рата. Како је то у комунистичком режиму бивше СФРЈ био један од најзначајнијих датума новије историје, тај дан представљао је и велики празник за нашу општину. Обележавао се свечано, одржавана је свечана седница Скупштине општине Сврљиг, а поједнцима и колективима додељивана су признања и похвале, баш као и данас, 9. маја, који је проглашен за нови празник наше општине.

Сврљиг је у другој половини 1944. године два пута ослобађан од окупатора.

Пре уласка Црвене армије на територију Србије и сусрета партизана и црвеноармејаца у источној Србији, припадници НОВЈ ослободили су многа насеља у Србији, укључујући и Сврљиг. Сврљиг је ослобођен 2. септембра, а затим су ослобођени и Књажевац – 4. септембра, Зајечар – 7. септембра и Неготин – 12. септембра. Међутим, Партизани нису успели да задрже дуго ова места, па су их Немци убрзо потиснули из њих свуда, осим из Сокобање, која је до краја рата остала слободна територија.

Коначно ослобођење у Другом светском рату Сврљиг је дочекао када су јединице Црвене армије и НОВЈ наставиле са потискивање немачких снага према Параћину и Нишу. Припадници 24. српске бригаде 45. дивизије НОВЈ, искористивши продор совјетске 19. стрељачке дивизије према Делиграду, ослободиле су Алексинац 12. октобра. Борци 23. српске бригаде 45. дивизије НОВЈ уз садејство са црвеноармејцима, протерали су немачке снаге из Сврљига и поново ослободили варош. На подручју Алексинца и Сврљига, јединице НОВЈ и Црвене армије, приликом борби за ослобођење ових делова Србије, сукобљавали су се са припадницима 7. SS дивизије „Принц Еуген”, који су чинили знатан део немачких снага на овом подручју.

Ниш је ослобођен сутрадан, 14. октобра.

Данас, седамдесет шест година после ослобођења и скоро 30 година након насилног разарања СФРЈ, Народноослободилачка борба се заборавља и у много чему оцењује другачије, а придодаје јој се суштински другачије значење од речи “слобода”. Партизански покрет се негира, а рехабилитују се разне домаће колаборационистичке снаге.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>