Издвајања за екологију подићи за 500 милиона евра годишње

Повећање стопе сакупљања и рециклаже стакла, батерија и сијалица за 20% у наредних неколико година, као и развој модела циркуларне економије који би омогућио отварање 30.000 нових радних места, главни су циљеви зелених пројеката које је НАЛЕД покренуо у циљу подршке заштити животне средине, а који су представљени на Миксер Фестивалу 2020.

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић каже да су циљеви организације на линији са приоритетима наведеним у извештају Европске комисије о напретку Србије у процесу европских интеграција за 2020. Извештај указује на потребу да се успостави стабилан извор финансирања за заштиту животне средине, повећа стопа одвајања и рециклаже и боље управљање отпадним водама.

“Тренутно се из буџета за животну средину издваја 0,5% БДП-а. Да бисмо испунили приоритете Европске Уније, издвајања морају да се повећају за више од 1% БДП-а односно за око 500 милиона евра годишње. Локалне самоуправе имају у томе важну улогу, јер у просеку 35-60% средстава из националног буџета пребацује њима на управљање.

НАЛЕД-ов Савез за заштиту животне средине тренутно спроводи анализу опорезивања у овој области. Идеја је да се принцип “загађивач плаћа” доследно примењује, како би се подстакла индустрија да смањи загађење”, рекла је Јовановић.

У Србији се годишње произведе 12 милиона тона отпада од којих се чак 10 милиона ни на који начин не третира и загађује животну средину. Уколико би се, пре свега отпад од хране, амбалаже, електронског и електричног отпада, применом модела циркуларне економије поново употребљавао у производњи, то би могло да отвори и до 30.000 нових радних места. То су показале процене ефеката увођења тог система, наведене у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње “Управљање отпадом у контексту климатских промена” који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

План је и да се у наредних неколико година повећа стопа рециклаже за 20% односно 80 до 100 тона годишње и зато је потребно унапредити законски оквир како би се регулисали његови токови.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.104 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>