Признање Општини Сврљиг за транспарентан рад и редизајниран сајт

Право грађана на доступност информацијама од јавног значаја окосница је демократског друштва, оцењено је у понедељак на скупу одржаном поводом обележавања Међународног дана права јавности да зна, на коме је Општини Сврљиг добила признање за транспарентност у раду коју је комисија проценила по информацијама доступним на сајту Општине.

Скуп је одржан 15. пут за редом у организацији Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Мисије ОЕБС у Србији, Коалиције за слободу приступа информацијама, Удружења новинара Србије и Независног удружења новинара Србије.

Услед пандемије корона вируса скупу су присуствовали само говорници и добитници награда.

Повереник Милан Мариновић оценио је да право на приступ информацијама од јавног значаја није било ограничено чак ни у ванредном стању. Он је додао да је потребно усвојити нови или изменити стари закон који се тиче доступности информација због тога што садржи неке системске кочнице ка остваривању једног од основних људских права – права на информације.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици рекао је да остваривање права на приступ информацијама од јавног значаја утиче и на напредак Србије у евроинтеграцијама, док је шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио истакао да је важна контрола политичког утицаја на институције.

“Постоји притисак на јасно извештавање, постоји пристрасна пропаганда и ширење лажних вести, то је свакако глобални проблем. Отежан приступ подацима и документима које су у рукама државних институција је наравно битан елемент и потребно је још више олакшати приступ”, рекао је Орицио.

Комисија коју чине председници новинарских удружења УНС-а и НУНС-а, представник академске заједнице, представник организације Коалиције за слободу приступа информацијама и повереник доделила је признања за допринос афирмисању права јавности да зна у пет категорија.

За најбољи Информатор о раду признање је додељено Вишем суду у Краљеву, за допринос афирмисању права јавности да зна у категорији највиших органа Врховном касационом суду, у категорији републичких органа Министарству културе и информисања, у категорији правосудних органа Основном суду у Зајечару, у категорији локалних органа јавне власти Општини Сврљиг и у категорији покрајинских органа јавне власти Покрајинском секретаријату за социјалну политику, демографију и равноправност полова.

Доделу признања Општини Сврљиг образложио је повереник Милан Мариновић.

На додељеном признању Општини Свљиг захвалио се председник општине Мирослав Марковић, који је примио признање и обећао да ће локална самоуправа у Сврљигу и даље радити транспарентно и трудити се да оправда признање које је добила.

Комисија за доделу признања одлучила је да ове годне не додели посебно признање за највећи допринос афирмисању права јавности да зна, јер се, према речима повереника, нико није истакао, иако је у тренутку пандемије било прилике за то.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.046 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>