Електронско плаћање јавних услуга приоритет развоја еУправе

Укидање уплатница и омогућавање електронског плаћања свих јавних услуга, достава документа у еСандуче и електронска размена фактура биће приоритети Савеза за еУправу у НАЛЕД-у у наредне две године, који ће се наћи на столу нове Владе.

Председник Савеза Жељко Томић рекао је да је пре две године рад Савеза започео укидањем обавезе употребе печата за привреду. Потом је уследило једно од највећих постигнућа – усвајање Закона о архивској грађи и архивској делатности, који привреду ослобађа трошкова закупа магацина и чувања документације на папиру и омогућавање да је дигитализују и архивирају електронски.

“Наш фокус у наредном периоду ће бити реализација веома важних инфраструктурних пројеката који ће довести до бржег развоја еУправе у Србији, а то су завршетак Државног дата центра у Крагујевцу, повезивање локалних самоуправа на јединствену информационо-комуникациону мрежу еУправе и успостављање еПисарнице и еАрхиве, како би се у потпуности дигитализовао рад јавне управе тј. како би се омогућили пријем, израда и чување електронских докумената. Од стратешког значаја је и завршетак Централног регистра становништва и израда Метарегистра, јачање информационе безбедности и обука службеника за рад у дигиталном окружењу”, изјавио је доц. др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Према његовим речима Канцеларија ће до 2022. године настојати да успостави нових 300 услуга еУправе или мУправе, које ће редовно користити најмање милион и по грађана и привредника, чиме ће се избећи одласци на шалтере и подношење папирне документације.

НАЛЕД је заједно са РАТЕЛ-ом и у сарадњи са Министарством трговине туризма и телекомуникација анализирао сајбер безбедност у локалним самоуправама. Указано је на проблеме застареле опреме, нелиценцираних софтвера и мањка ИТ стручњака и организоване су обуке за више од 150 службеника у готово 80 градова и општина и дате су препоруке за јачање њихових капацитета.

Савез за еУправу у НАЛЕД-у посвећен је развоју електронских сервиса у Србији и укључен је у израду и имплементацију акционог плана Владе за развој еУправе у Србији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.047 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>