Ускоро почиње вакцинација против грипа

Прве дозе вакцине против грипа, према најавама, стижу већ почетком октобра у Србију.

Овогодишња вакцинација по много чему је специфична — биће доступан највећи број доза до сада, а први пут после 14 година имаћемо и домаћу вакцину.

Управо због пандемије влада велико интересовање за вакцину против сезонског грипа, највише због бојазни шта би могло да се догоди уколико би дошло до „укрштања“ два вируса, пише „Блиц“.

Држава и надлежне институције су ове године набавиле велики број доза вакцине, будући да је због вируса корона свуда већа потражња.

Републички фонд здравственог осигурања је обезбедио у првој тури 344.920 доза вакцина.

По цени од 795 динара по дози уговорена је четворовалентна вакцина против грипа за старије од три године, коју производи “Абот”. Вакцина за узраст до 36 месеци, која кошта 1.194 динара и четворовалентна је, уговорена је са “Торлаком”.

Београдски Институт за вирусологију, вакцине и серуме “Торлак” после деценије и по почеће са производњом домаће вакцине против сезонског грипа “торваксфлу”, за коју се очекује да ће бити доступна у октобру, а најкасније у новембру.

Како се најављује, “Торлак” би сам могао да произведе око 200.000 доза, тако да се за ову годину очекује око 600.000 вакцина, што је двоструко више него годину дана пре.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.104 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>