Дизел скупљи само у Албанији

Бензин је у Србији од половине маја до данас поскупео за 15 динара по литри и у просеку кошта 137,91 динара. Цена дизела је скочила за скоро 13 и износи 144,13 динара, док грађани ауто-гас плаћају за четири и по динара више, односно 70,95 динара.

Како пишу Новости, потрошачи у Србији гориво пазаре по вишим ценама него становници већине држава у окружењу и ЕУ. Према тумачењу стручњака разлог су велики порески намети, а таква пореска политика се код нас води већ деценију и по.

У региону скупљи дизел од нас има само Албанија. Јефтиније га купују и грађани Немачке, Мађарске, Шпаније, Бугарске, Грчке… Према подацима од 14. септембра, у Северној Македонији дизел кошта 93,94 динара, што је за 50,19 динара мање него у Србији. У нашем окружењу ауто-гас се скупље продаје само у Мађарској и Грчкој, док је најјефтинији у Бугарској и Северној Македонији, где је његова цена нижа за око 20 динара него у нашој земљи. Бензин у региону више плаћају становници Хрватске, Албаније и Грчке.

На цену горива на тржишту утичу многи фактори, али највише трошкови нафтних компанија. Из Удружења нафтних компанија Србије до сада су више пута указивали да су државна захватања велика.

Њихова анализа, из маја месеца ове године, показује да је од 132 динара, колико је износила цена литре дизела, 50 динара одлазило целокупном нафтом сектору, а 82 динара у буџет.

Небојша Атанацковић, један од власника компаније “Нафта”, такође сматра да је гориво код нас међу најскупљима у Европи зато што су велики намети. Он објашњава да кретање цене сирове нафте на светском тржишту утиче са 25 одсто на формирање крајње цене деривата, док велику улогу имају пореска оптерећења.

“Код нас је ПДВ од 20 одсто релативно мали, али друге земље имају знатно ниже акцизе”, објашњава Атанацковић.

“Многе државе, да би појефтиниле цену транспорта, одређују мање акцизе за дизел него на бензин, и зато је он јефтинији од бензина у многим земљама, док је код нас обрнута ситуација”, каже Атанацковић за Новости.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.087 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>