27. септембра се обележава Светски дан туризма

Светски дан туризма, који се ове године обележава под слоганом “Туризам и рурални развој” затиче свет у тренутку кризе без преседана. Све земље света, укључујући и Србију, дочекују га са великим економским губицима, насталим као последица пандемије која је зауставила путовања готово у потпуности.

Управо због тога је обележавање Светског дана туризма у његовој 40 година дугој традицији ове године важније је него икада, јер истиче значај туризма за светску економију и скреће пажњу на милионе радних места која су угрожена.

Такође, ставља у први план значај туризма за руралне средине, обзиром на то да је управо у тим срединама туризам главни покретач за развој и очување културног и природног богатства и покретач за интеграцију људи из руралних средина, на првом месту младих људи у циљу њиховог материјалног оснаживања.

Криза изазвана епидемијом је зауставила међународни туристички промет, и тиме изазвала озбиљне економске последице, али је показала и значај домаћег туризма нарочито у руралним срединама.

Туристичка организација Србије се ове године, због актуелне епидемиолошке ситуације, одлучила да Светски дан туризма обележи на другачији начин, тако што ће на свом сајту www.srbija.travel објавити анкету под називом “Коју сте Ви авантуру изабрали овог лета?”

Циљ ове анкете је да се прикупе утисци домаћих туриста о дестинацијама у Србији и да се уваже њихове сугестије ради даљег унапређења туристичке понуде, наводе из ТО Србије.

У оквиру обележавања Светског дана туризма у Нишу ће бити одржани “Дана туризма” у организација Туристичке организација Ниш, где ће грађанима, посетиоцима и туристима бити на располагању туристички промотивни програм – разгледање града отвореним аутобусом од петка, 25. септембра, па све до краја октобра, у терминима 12.00, 14.00 и 16.00.

Панорамски аутобус полази са паркинга, иза Народног позоришта, на Синђелићом тргу. Вожње су бесплатне, а улазнице се могу преузети у Дирекцији Туристичке организација Ниш од данас од 8.00 – 16.00 часова радним данима. Дужина трасе је 18 км.

Београд ће Светски дан туризма обележити у недељу 27. септембра на Ади Циганлији манифестацијом под називом „Туризам и рурални развој“.

Манифестација ће трајати од 12.00 до 18.00 сати и промовисаће понуду главног града.

Светска туристичка организација је 1979. године установила 27. септембар као Светски дан туризма јер је на тај дан 1970. године у Мексику усвојен Статут те организације.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.087 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>