Америка тражи изручење 11 особа са боравиштем у Нишу

У петак је Вишем суду у Београду из Сједињених Америчких Држава стигла замолница за изручење једанаесторо оптужених за дигиталну превару, сви са боравиштем у Нишу, потврдили су из овог суда.

Саслушање оптужених је већ било заказано за понедељак, али је одложено како би се адвокати одбране упознали и припремили са захтевима из пристиглог писма.

Дуго је трајала дилема да ли Нишлије ухапшене због сумње да су преварама путем интернета зарадили 70 милиона долара, могу да буду изручени у САД да им се тамо суди, пишу „Јужне вести“.

Док случај не добије коначни епилог, дилема неће бити разрешена, али је прича пошла на страну „да могу“, јер је из Америке, како кажу, стигла замолница за изручењем.

„Замолница САД примљена је у суду у петак 18.09.2020. године пред крај радног времена и исти дан је за понедељак 21.09.2020. године у 12 сати заказано саслушање свих лица“, речено је у Вишем суду за „Јужне вести“. Рочиште је, ипак, на захтев одбране одложено.

Адвокат из Ниша Милош Петровић, који заступа двојицу од 11 оптужених, каже да су сви адвокати затражили одлагање јер нису имали довољно времена да изврше увид у предмет и да се изјасне по том захтеву, а окривљени су тај захтев примили у 11 сати у понедељак, сат времена пре заказаног саслушања.

Подсетимо, група младића, међу којима има и држављана Црне Горе, Филипина и Аустрије, сви са пребивалиштем у Нишу, ухапшена је крајем јула.

Њима се на терет ставља кривично дело преваре којом су, путем интернета, зарадили 70 милиона долара. Међу преваренима је и један држављанин Тексаса, па се у цео случај умешало и америчко правосуђе и FBI, који је асистирао у акцији хапшења. Ухапшенима прети изручење у САД, где би се водио читав процес, а према мишљењу адвоката тиме би им била угрожена људска права па се противе изручењу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.104 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>