Бесплатан увид у податке катастра непокретности

Републички геодетски завод саопштио је да је свим државним институцијама, професионалним корисницима и јавним бележницима омогућио директан и бесплатан увид у податке катастра непокретности, због чега грађани више нису дужни да прибављају изводе из листа непокретности да би остварили своја права.

Упркос томе, број поднетих захтева за издавање листова непокретности на шалтерима Служби за катастар непокретности смањен је за само 50 одсто за потребе поступака у наделжности јавних бележника, а 30 одсто је мањи број захтева од стране других државних органа и јавних предузећа.

На основу тог податка јасно је да јавни бележници и друге институције у којима грађани остварују своја права не користе могућности које им се пружају директним и бесплатним приступом Геодетско – катастарском информационом систему катастра непокретности и на тај начин грађане и даље малтретирају и излажу непотребним трошковима, наводи се у саопштењу.

Поред тога, Републички геодетски завод упозорава да јавни бележници изазивају конфузију и збуњују грађане, јер издају изводе из листова непокретности чија форма није у складу са прописаним одредбама.

“Позивамо све јавне бележнике, геодетске организације и остале институције које користе податке катастра непокретности да ради ефикасности поступака које воде, а у интересу грађана, користе све предности сервиса и апликација које је развио Републички геодетски завод, за које је добио низ признања домаћих и страних институција и организација”, наводи се у саопштењу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.104 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>