Формирана нова Скупштина Црне Горе

Три победничке коалиције у Црној Гори подржале су лидера једне од тих коалиција „Мир је наша нација“, Алексу Бечића за председника Скупштине, а носиоца листе коалиције „За будућност Црне Горе“ Здравка Кривокапића за мандатара будуће Владе.

У Скупштини Црне Горе верификовани су мандати новог посланичког састава, а парламентарну већину имају три коалиције предвођене Здравком Кривокапићем, Алексом Бечићем и Дританом Абазовићем.

Конститутивна седница црногорског парламента је почела интонирањем државне химне, а овом чину није присуствовао део посланика Демократског фронта, док је носилац листе „За будућност Црне Горе“ Здравко Кривокапић с осталим присутним посланицима и гостима, испоштовао државну химну.

Како преноси Радио слободна Европа, конститутивној седници није присуствовао председник Црне Горе Мило Ђукановић, док су као гости прве седнице 27. сазива били присутни председница Врховног суда Весна Меденица, председница Уставног суда Десанка Лопичић, Заштитник људских права Синиша Бјековић и председник Државне изборне комисије Алекса Ивановић.

Након верификације мандата новог сазива председавајући Миодраг Лекић је између осталог саопштио да је први пут дошло до промене власти и мирне примопредаје, и најавио да неће бити реваншизма у односу на претходну власт, те инсистирао на дигнитету и независности Скупштине као институције.

„Нова власт не треба да свој легитимитет заснива на негацији свега што је урађено пре, што буде констатовано као позитивно. То као резултат треба признати и на томе градити даље црногорско друштво. Оно што је негативно, а плашим се да је тога било више, захтева радикалан дисконтинуитет“, рекао је Лекић који је председавао парламентом као најстарији посланик.

Црногорски парламент има 81 посланика, а три победничке коалиције, које формирају нову власт у Црној Гори, имају укупно 41 мандат.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.104 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>