Холандија величине Војводине извози 25 пута више хране од Србије

Српски извоз хране прошле године био је 3,6 милијарди долара, а Холандија, која је величине Војводине, имала је више од 90 милијарди долара, што је врло јасан показатељ у каквом положају је Србија као пољопривредна земља, рекао је за портал Бизнис.рс члан Националног тима за препород села Србије Бранислав Гулан.

“Вредност пољопривредне производње у Србији је између четири и пет милијарди долара годишње. По једном хектару Србија производи хране у вредности од 1.000 долара, док Холандија по хектару има 24.000 долара”, наводи Гулан.

Према његовим речима, ми са таквим произвођачима не можемо да будемо конкурентни јер су наше субвенције у односу на европске знатно мање.
“Наше субвенције за производњу хране крећу се око 35 до 40 евра годишње по хектару. У Европској унији најниже су 480, па до 900 евра по хектару”, каже Гулан који је и члан Мреже за рурални развој ЕУ у Србији.

Он упозорава да се за последњих пола века на просторима некадашње СФРЈ из села у градове преселило осам милиона људи. У Европи је за такав процес требало око 120 до 150 година.

“Од 4.700 села у Србији чак 1.200 у фази је нестајања. У 150.000 кућа нико не живи, док 50.000 кућа нема власника. Пошту нема 2.000 села, школу скоро 3.000, а продавницу чак 1.000 села, док је наталитет на нивоу Првог светског рата”, истиче Гулан и додаје да у селу нема ко да ради, а у граду нема шта да се ради.

Србија има 120.000 пољопривредника који обрађују земљу, а старији су од 70 година, док је 217.000 пољопривредника са поседом мањим од два хектара, док је просечна пољопривредна пензија мања од 100 евра.

Гулан наглашава да је једини начин да се заустави одлазак људи је да се побољшају услови живота на селу, али и да се младим људима подели слободна државна земља, које има према проценама око 200.000 хектара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.322 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>