Улица за велемајстора Тошића

Шаховски велемајстор Мирослав Тошић спада у узак круг људи који су у области спорта својим резултатима задужили Сврљиг. Зато би и Сврљиг требало да му се одужи, ако не више, а оно бар тиме што би једна улица у граду понела његово име.

Тошић је био шампион СР Југославије 1999. године, обележивши крај прошлог миленијума. Наиме у периоду од 1996. до ратне 1999. био је међу првом тројицом такмичара на готово сваком турниру. Био је мајстор симултанке, шаховски Моцарт и изнад свега изузетан човек који је у свом граду много мање цењен него на страни.

Увек ведар и спреман да помогне млађима, према којима је имао родитељски однос, са осмехом је дочекивао све недаће које су га сналазиле. Готово до смрти је водио локални Шаховски клуб Зелени врх, чије просторије данас красе његове многобројне медаље.

Покренуо је, заједно са Колом српских сестара и шаховски турнир за најмлађе Црна дама 2016, али ова манифестација нажалост није заживела.

Много је знаменитих Сврљижана који заслужују улицу у нашем граду, књижевника, палих бораца за слободу, глумаца и других ерудита и истинских хероја.

Почивши велемајстор није заслужио улицу само због својих шаховских способности, већ и искрене емпатије и човекољубља које је исказивао према онима с којима је сарађивао.

Управо због тога одлука о евентуалном давању улице не би смела бити политички обојена, искрено се надамо да ће одборници Скупштине предлог ставити на дневни ред.

Одлука би морала бити једногласна и она ће бити одговор на питање: Сврљижани, памтите ли своје великане?

(Novinar: Srećko Mitić, doktorand na katedri za Medije i društvo Filozofskog fakulteta u Nišu)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.583 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>