Савеза за фер конкуренцију саопштио своје приоритете

Унапређење система фискализације кроз дигитализацију, законско регулисање флексибилних облика рада и успостављање јавног регистра непореских намета како би се повећала предвидивост пословања главни су приоритети за које ће се Савез за фер конкуренцију у НАЛЕД-у залагати код нове Владе и на којима ће радити у наредне две године, изјавио је нови председник Савеза Иван Милетић на свечаном заседању овог тела.

Као један од приоритета истакнуто је и даље унапређење контролног механизма – инспекцијског надзора. Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић рекао је да је циљ да се до 2022.

изради план укрупњавања инспекција у 13-15 самоодрживих инспектората, чиме би се повећала њихова аутономија и ефикасније користили људски и материјални ресурси.

“Увођењем јединственог електронског система еИнспектор ефикасност је већ значајно унапређена, а кроз укрупњавање у самоодрживе инспекторате могли би да добијемо службе у рангу европских земаља. Подсетићу и да је од марта уведен јединствени Контакт центар, где грађани и привреда на једном месту могу да пријаве уочене неправилности за било коју од 44 инспекције. У првих пет месеци упућено је 6.400 позива, а највише због повећања цена производа, незаконитих отказа, неиздавања рачуна”, рекао је Ружић.

На седници је речено да су највећа постигнућа поред ефикаснијег инспекцијског надзора, реформа паушаланог опорезивања, увођење еФактуре, реформа сезонског запошљавања, промоција безготовинског плаћања и почетак рада на пореском растерећењу зарада.

Такође, истакнуто је и да је ово пета година спровођења Националног програма за сузбијање сиве економије, а до увођења ванредног стања усвојено је у потпуности или делимично 50% мера предвиђених тим документом. У наредном периоду, важно је убрзано радити на примени преосталих мера, а као прве су најављене проширење Закона о поједностављеном ангажовању сезонских радника и фискална лутрија.

Савез за фер конкуренцију основан је као прво радно тело у НАЛЕД-у и први пример институционализованог јавно-приватног дијалога кроз Владину стручну групу за сузбијање сиве економије. Окупља 36 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и цивилних организација.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.582 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>