Продужен рок за пријављивање деце нестале у породилиштима

Родитељи који сумњају да су им бебе по рођењу нестале из породилишта имају нови рок, до 3. новембра, да поднесу суду предлог за утврђивање чињеница о статусу своје деце.

Ово је, за “Новости”, потврђено у вишим судовима у Београду и Нишу.

“Првобитни рок од 11. септембра је продужен у складу са Уредбом о роковима у судским поступцима за време ванредног стања”, кажу у београдском Вишем суду.

Претходно је, у петак, заштитник грађана тражио да се родитељима да још месец и по да се обрате правосуђу, јер то нису могли током ванредног стања због епидемије короне. Он се позвао управо на поменуту уредбу Владе, којом је прописано да рокови за покретање ванпарничног поступка, по којима се воде и ови о “несталим бебама”, престају да теку за време ванредног стања. Уредба је престала да важи 6. маја, па су тада настављени и рокови.

Удружење “За истину и правду о бебама” позвало је своје чланове да се не обраћају суду, већ искључиво Владиној комисији за нестале бебе. Како кажу, не верују судству и не желе одштету од државе, већ истину шта се десило са њиховом децом.

У међувремену је поступак по Закону о утврђивању чињеница о статусу беба за које се сумња да су нестале из породилишта, до 1. јуна покренуло 37 родитеља.

У Београдској групи родитеља несталих беба додају да је њихово удружење 11. септембра Вишем суду у главном граду доставило додатних 70 предмета. То значи да их је до сада поднето најмање 107.
За 18. септембар заказана је у Нишу обука судија како да поступају по новом закону.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.583 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>