У Србији и Републици Српској обележен Дан српског јединства

Србија и Република Српска данас су први пут обележили заједнички празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе.

У свим општинама у Србији и Републици Српској тргови и централне улице данас су биле окићене заставама.
Овај празник ће и надаље бити заједнички обележаван у Србији и Републици Српској и у свим срединама у којима живе Срби широм света, симболизујући јединство српског народа.

Датум 15. септебмар је изабран јер је тог дана, 1918. године, пробијен Солунски фронт, преноси Танјуг.

Међутим, у Закону о државним празницима Дана српског јединства, слободе и националне заставе још увек нема, а Закон је последњи пут измењен 2011. године.

Како пише Истиномер, идеја о 15. септембру као новом празника појавила се по повратку председника Србије Александра Вучића из Вашингтона и после његовог сусрета с чланом председништва Босне и Херцеговине, Милорадом Додиком.

Вучић је тада најавио успостављање новог, заједничког празника Србије и Републике Српске.

Да би идеја била реализована, потребно је да се предлог Закона о изменама и допунама Закона о државним празницима достави Скупштини Србије, која, као највише законодавно тело, треба да се о њему изјасни и да га усвоји.

Очигледно да ова процедура није испоштована.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.582 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>