50 година од постављања Гинисовог рекорда Милутина Вељковића

У организацији Центра за туризам, културу и спорт, у сврљишком селу Копајкошара испред пећинског комплекса Самар, у уторак, 29. септембра обележиће се јубилеј – педесет година од изласка Милутина Вељковића из пећине Самар и обарања Гинисовог рекорда у боравку под земљом.

Инспирисан човековим освајањем Месеца и светским рекордом Француза Анриа Фиоута, који је под земљом боравио 109 дана, Вељковић је замислио свој боравак под земљом у средини врло сличној ванземаљској. С обзиром да се бавио спелеологијом, за свој подвиг одабрао је пећину Самар код сврљишког села Копајкошара.

Јуна 1969. године обратио се редакцији „Вечерњих Новости” са молбом да тај лист буде покровитељ и организатор његовог боравка у пећини. Тако је почела авантура у којој је Вељковић провео 464 дана под земљом, поставивши нови Гинисов рекорд.

У оквиру јубилеја посетиоци ће моћи да погледају документарни филм Соње Ђекић „Спелеонаут – Под каменим небом“ који говори о његовом петнаестомесечном самовању у пећини Самар, који је премијерно приказан на 24. Фестивалу ауторског филма 28.11.2018. године у Дому омладине у Београду.

Књигу Милутина Вељковића „Под каменим небом“, која је у ствари опсежни пећински дневник који оживљава свакодневна размишљања и драматична збивања током његовог боравка под земљом, заинтересовани ће моћи да прочитају на сајту Центра за туризам, културу и спорт.

Сви посетиоци ове манифестације моћи ће да обиђу Етно музеј Копајкошара, чију је реализацију подржала и помогла Траг Фондација, а у коме се поред других налази и поставка посвећена Милутину Вељковићу.

Поводом обележавања јубилеја, биће омогућен и обилазак места боравка Милутина Вељковића у пећини Самар, које се налази недалеко од улаза у пећину.
Због организације обиласка сви који желе да искусе ову авантуру могу да се пријаве код Бојана Павловића на број: 066/97-63-633.

Обиласци пећине почеће од 10 сати, док је главна цермонија обележавања јубилеја предвиђена за 19 сати.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.582 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>