Преминуо народни уметник Звонко Павковић из Штипине

Звонимир Павковић, народни уметник и први професионални аматер истока Србије, преминуо је у Књажевцу, у 77. години.

Звонимир Павковић био је наставник српског језика и књижевности, родом из Штипине, села код Књажевца, још као гимназијалац, определио се за уметнички рад. Узор за своје стваралаштво пронашао је у делима Вука Стефановића Караџића, због којег је добио и надимак „Тимочки Вук“.

Познат као народни уметник, проглашен је и званично за најбољег “професионалног аматера” у области народног стваралаштва, а добитник је и низа значајних признања.
У готово 60 година богатој уметничкој каријери био је водитељ, приповедач, рецитатор, глумац, песник, режисер…

Прошлогодишњи је добитник Златне медаље Културно – просветне заједнице Србије за вишедеценијски изузетан допринос у неговању културне баштине на селу, као и награде 58. Фестивала културе младих Србије. Оснивач је УГ ”ОСА – Општински савез аматера” у Књажевцу. Остаће запамћен по улогама Вука Караџића, Марка Краљевића и Деда Мраза, а Сврљижанима је познат по учешћу на овдашњим манифестацијама Белмужијада и Јанијада у улози приповедача, здравичара и забављача.

Павковић је сахрањен јуче на сеоском гробљу у родној Штипини.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.296 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>