Минималац од наредне године већи 6,6, а пензије 5,9 одсто

Влада Србије је одлучила да минимална зарада од наредне године буде повећана са 30.000 на 32.126 динара, што је повећање од 6,6 одсто, а пензије ће бити веће за 5,9 одсто, на основу швајацарске формуле, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Око 350.000 радника који су у овој години радили за минималац од око 30.000 динара од наредне године имаће 2.126 динара више.

Министар финансија Синиша Мали рекао је да је цена радног сата на овај начин повећана са 172,5 динара на 183,9 динара и додао да ће неопорезиви део зараде бити повећан у 2021. години са 16.300 на 18.300 динара.

Председавајући Социјално – економског савета Зоран Стојиљковић је на конференцији за новинаре после седнице овог тела рекао да није било консезуса социјалних партнера о висини минималне зараде у 2021. години.

“Договора није било”, рекао је Стојиљковић и пдосетио да су представници синдиката тражили да се минимална зарада изједначи са потрошачком корпом.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије, Љубисав Орбовић рекао је да су синдикати очекивали да ће се у разговорима о минималној цени рада доћи до минималне зараде од 34.000 дин.

Пензије ће, такође од 1. јануара 2021. године, бити веће за 5,9 одсто на основу швајацарске формуле, рекао је министар финансија Синиша Мали.

Мали је рекао да је планирано повећање пензија на основу швајцарске формуле.

“Ситуација у буџету је стабилна. Идемо и са повећањем минималца од 6,6 одсто и са повећањем пензија од 5,9 одсто. Новца за то у буџету имамо”, рекао је Мали на данашњој конференцији за новинаре након седнице Социјално – економског савета.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.583 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>