Од идуће године плата општинским већницима у Сврљигу

На првој, конститутивној седници СО Сврљиг, која је одржана 20. августа, одмах након верификације одборничких мандата и формирања нове општинске власти, одборници владајуће коалиције предложили су да од наредне календарске године чланови Општинског већа добијају месечну накнаду за своје ангажовање, што до сада није био случај.

Владајућа коалиција коју чине СНС и УСС са 19 одборника, предложила је и изгласала одлуку да већници за своје ангажовање имају паушал од 25.000 динара месечно, а против овакве одлуке било је седморо одборника из опозиције коју чине Покрет за спас Сврљига и СПС.

Нови општински већници који ће од Нове године примати још једну плату, уз приходе које већ имају, су: Градимир Милосављевић и Младен Митић, чланови СНС, Игор Николић, Тарзан Асановић и адвокат Борислав Миленковић, чланови УСС. Чланови Општинског већа су, по функцији, и Мирослав Марковић, председник општине и председник Већа и Влада Пејчић, заменик председника општине и заменик председника Већа. Секретар Већа је Љубиша Стојковић.

На седници се водила полемика да ли је било неопходно да чланови Већа, у ситуацији када буџет општине нема очекивани прилив средстава због општепознате ситуације са вирусом корона, добијају плату за своје ангажовање. Одборници из опозиционог блока сматрали су да за то није време.

Иако је Ментовић предложио да се за одборнике смање дневнице од 5.500 динара на неопорезиви износ које је око 2.100 динара, а навео пример да и чланови комислија раде за дневнице од 1.500 динара, из владајуће коалиције се слажу једино да се дневнице и давања повећавају.

И као доказ да плата за општинске већнике није изгласана само да би се “ухлебили” још неки чланови странака на власти, нови председник општине Мирослав Марковић рекао је да ће будно пратити рад општинских већника и да ће ова одлука бити укинута уколико не буде њиховог адекватног ангажовања којим ће оправдати новац који добијају од пара грађана општине Сврљиг.

Како ће председник општине мерити ангажовање већника и хоће ли “паушал” који добијају бити адекватна накнада за њихов труд, у општини у којој већина запослених ради цео месец пуно радно време за тај новац, па и мање од тога, остаје да се види током наредне године.

Многи сматрају да се мерило ангажовања већника своди на то да ли су подигли руку и изгласали оно што је предложио председник општине, односно оно што је неко наложио председнику општине, али то су већ гласине из неких претходних времена. Председник општине је рекао да се сада суштински све мења.

За сада, већници ће добијати само дневнице за сваку седницу која буде одржана.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

17.322 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>