Грађани сами ваде цеви из Ракитске реке

Мештани и активисти из целе Србије заказали су за сутра вађење цеви које је инвеститор поставио за мини – хидроелектрану на реци поред бабушничког села Ракита.

Инспекција Општине Бабушница стопирала је градњу. Исто решење донела је и Инспекција Министарства за заштиту животне средине уз налог да цеви морају да буду извађене. Ипак, то решење нико није спровео већ годину и по дана, па су грађани одлучили да то ураде сами, у суботу 15. августа у 10 сати.

Изградњу мини – хидроелектране на Ракитској реци обележили су сукоби, бомбе, тужбе, жалбе, пожари, протести, барикаде и – сутрашње вађење цеви из речног корита.

Суботњу акцију један од лидера отпора изградњи МХЕ из групе Одбранимо реке Старе планине, Александар Јовановић – Ћута описује као спровођење закона од стране народа.

Он најављује да ће у акцији учествовати више стотина грађана и бораца за очување животне средине из читаве Србије.

Полиција је најавила да ће снимати догађај, али Ћута не мисли да ће доћи до интервенције.

Инвеститор градње МХЕ Горан Белић каже за Јужне вести да је обавестио полицију да се преко медија најављује спровођење кривичног дела и тражи реакцију.

“Немам никакав одговор на ту акцију. То је један чин који је противзаконит. Не разумем ни конотацију. Да ваде цеви које су наводно у кориту реке? Цеви нису у кориту реке, то ће се видети”, рекао је Белић.

Решење инспекције на које се позивају активисти за Белића је незаконито. Он тврди да ће то доказати пред Управним судом где води спор, али је суд пренатрпан, па спор још није решен.

Ракита је село 29 километара удаљено од Бабушнице, 40 од Пирота, подно планине Руј. Некада је било познато по руднику угља “Јерма” и возићу “Ћира” који је превозио угаљ. У Ракити је сниман и један од првих југословенских играних филмова Рударева срећа, пре 91 године.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.530 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>