Нови закон и за сезонце ван пољопривреде

Србија ће добити нови закон о поједностављеном ангажовању сезонских радника у туризму и угоститељству, грађевинарству, и пословима за помоћ у кући, по узору на постојећи закон о сезонцима који раде у пољопривреди, речено је Тањугу у НАЛЕД-у.

План је да се на основу постојећег закона и софтвера, који је намењен за раднике на пољопривредним радовима, изради нови документ који би требало да омогући да се из сиве зоне склоне сви они који раде на повременим пословима чувања деце, чишћењу домаћинстава или дају приватне часове…

„Формирана је радна група која треба да изради предлог закона о поједностављеном ангажовању сезонских радника у угоститељству и туризму, грађевини и пословима за помоћ у кући, који су нам посебно важни јер ту већина људи ради у сивој зони“, каже извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић.

Новим законом би се десетине хиљада људи могли превести из сиве зоне у легалне токове, уверена је Јовановићева.

Ангажовани на тим пословима би имали пензионо и здравствено осигурање што је, према њеној оцени, посебно важно у условима пандемије када људи остаје без посла.

„Овакви системи краткорочног ангажовања “на дан“ ће им омогућити да наставе да раде легално, да имају плаћене порезе и доприносе и бар на неки начин преброде овај период кризе“, рекла је Јовановићева.

У протеклих годину и по дана од почетка примене закона и апликације за пријављивање сезонаца који раде у пољопривреди, ангажовано је 37.000 радника, што је у државну касу по основу наплаћених пореза и доприноса унело око 3,3 милиона евра, односно око 390 милиона динара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.583 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>