Млади не верују политичарима, за Косово су, а против ЕУ и НАТО

Највише младих, њих 36 одсто, сматра да би Србија требало да настави да ради на повлачењу признања Косова, док 21 одсто испитаник сматра да треба радити на помирењу између Срба и Албанаца, а да питање статуса Косова остави за касније, резултати су истраживања Кровне организације младих Србије под називом „Алтрентативни извештај о положају и потребама младих у Републици Србији 2020“.

С друге стране 16 одсто младих сматра да би Србија требало да призна Косово, али са измењеним границама тако да већина српског становништва остане у Србији.

Ово истраживање је јуче представљено у Медија центру у београду поводом обележавања Међународног дана младих.

Један од аутора истраживања, политиколог Бобан Стојановић, нагласио је да је истраживање рађено од маја до јуна ове године на узорку од 1.219 испитаника узраста од 15 до 30 година.

Он је констатовао да 63,6 одсто младих из овог истраживања живи у породичном стану, а да мање од 10 одсто има свој стан. Истакнуто је да 63 одсто младих из овог истраживања не зарађује, а да само пет одсто има плату већу од 80 хиљада динара.

Готово две трећине младих сматра да Србија не треба да има никакву сарадњу са НАТО, а да је демократија најбољи облик владања сматра њих 45 одсто. На питање да ли је Србији потребан јак вођа и лидер кога ће народ следити, чак 56 одсто је одговорило са „ДА“.

„Уколико упоредимо резултате са претходним годинама, видећемо да је у међувремену број младих који позитивно посматра ЕУ опао са 26 одсто на 18 одсто, али и да је број оних који имају негативну рекацију порастао са 28 одсто на 41 одсто“, наводи се у истраживању. Тако је на питање да ли подржавате улазак Србије у ЕУ, чак 46 одсто младих рекло да не подржава, док је 33 одсто изјавило да подржава.

Млади се о политици и политичким дешавањима највише информишу путем Интернета: путем веб портала њих 76 одсто, а преко друштвених мрежа 74 одсто. Путем телевизије информише се 51 одсто испитаника, док се само 15 одсто о политици информише путем дневних новина.

Само пет одсто испитаника сматра су избори у Србији слободни и фер, а више од три четвртине њих не верују ниједном политичару.

Млади од 15-19 година и регион Источне и Јужне Србије највише верују Вучићу, међутим његова оцена је само 1,70 од могућих пет поена.

Физичком или вербалном насиљу било је изложено 65 одсто младих.

Постоји велика подељеност младих у погледу ЛГБТ популације. На питање да да ли би им сметало да се у њиховом месту одржи геј парада, просечна оцена била три, на питање да да се озаконе истополни бракови, 2,8, а на питање да се истополним паровима одобри усвајање деце оцена је 3 од пет максимално.

На питање шта су највећи проблеми друштва у коме живе у 2020. години, млади су направили ранг-листу: под 1 је незапосленост, 2. систем вредности и 3. образовни систем.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.583 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>