12. август обележава се као Међународни дан младих

Међународни дан младих, 12. август, који је први пут у свету обележен 2000. године, представља дан који је посвећен проблемима младих широм света, али и датум када се указује на то колико је важно дати им прилику да допринесу променама у свом окружењу.

Уједињене нације су овај дан установиле као прилику да активности и иницијативе младих постану видљивије, као и да се нагласи значај њиховог гласа и равноправног учешћа у важним политичким, економским и друштвеним питањима данашњице.

У Србији се Дан младих обележава од 2007. године, када је основано Министарство омладине и спорта.

Тема Дана младих ове године је њихово ангажовање на локалном, националном и глобалном нивоу у раду националних и међународних институција и већа присутност и јачање улоге младих у званичној политици: у друштвеним стратегијама, формулацији закона и њиховој примени.

Према проценама Уједињених нација половина светске популације је млађа од 25 година. Она се суочава са многим неједнакостима и неправдама, док су млади људи извор идеја за иновације.
Положај младих у Србији је тежак, а њих око 250.000 је без посла.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.549 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>