Мешовита настава од 1. септембра – у школама и онлајн

Кризни штаб донео је одлуку како ће се од 1. септембра одвијати настава у школама у Србији.

Ученици од првог до четвртог разреда ће наставу похађати у учионици у преподневној смени, а максималан број ђака у учионици биће 15. Старији разреди ће комбиновати одлазак у школу и онлајн наставу.

Ученици од 1. до 4. разреда ће моћи да имају максимално четири часа дневно и они ће бити скраћени на 30 минута.

Епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић је рекла за РТС да ће најмлађи ђаци највећим делом похађати наставу у школској средини јер је процењено да је то за њих најбоље. Нагласила је да ће се настава одвијати уз поштовање свих мера које ће максимално да смање потенцијални ризик од ширења респираторних инфекција, укључујући и ношење маски.

“И у школској средини је неопходно да се маске носе, од момента уласка, до момента уласка у клупу. Такође, приликом причања, одговарања и свуда где је удаљеност од друге особе мања од један и по метар. Препоручује се ношење маски све време бравка, међутим, када су у питању ђаци, могуће је да када слушају наставу и седе у клупи, привремено одложе маску”, рекла је Кисић Тепавчевић.

Када су у питању наставници и друго особље, они све време боравка у школској средини треба да носе маске, и то на исправан начин, а након завршетка смена биће рађене дезинфекције школских просторија.

Старији разреди ће се за време боравка у школама понашати по истим обрасцима, али због бројности ђака и начина вршења наставе, они ће комбиновати одлазак у школу и онлајн наставу.

Школе ће се чистити пре почетка наставе, најмање двапут у току дана, и по потреби, уколико то налаже епидемиолошка ситуација.

Што се тиче наставе на универзитетима, постоје три сценарија како ће она изгледати.

Први је класична настава као што је до сада била, други је тзв. хибридни сценарио где ће предавања бити онлајн организована, а практична настава у мањим групама и трећи сценарио је комплетна онлајн настава.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.530 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>