Очекују се рекордни приноси кукуруза

Тренутно стање усева кукуруза је добро и он се налази у фази сазревања. Према процени стручњака на југу Србије се ове године очекује род од више од 5 тона кукуруза по хектару.

Киша која је ових дана пала осигураће добар род кукуруза али на парцелама које су биле захваћене градом и олујним ветром, род ће подбацити.

Такође, земљишта лакшег механичког састава имаће слабији принос због суше која нас је задесила у минулом периоду.

Ипак, за већину површина под кукурузом ова киша је добродошла и повољно ће утицати на биљку, којој предстоји фаза наливања зрна, када се и формира принос.

Оно што је ове године било пресудно за формирање приноса кукуруза јесте чињеница да су десетак дана пре фазе метличења, као и период после оплодње, биле повољне временске прилике, довољно влаге и повољна температура.

То су критичне фазе у сазревању кукуруза када је неопходна повољна температура и за влага да би се остварио добар принос, сматрају сручњаци.

Оно што је ове године било проблематично код кукуруза је повећана закоровљеност усева. То се објашњава чињеницом да је било честих локалних падавина, што је отежавало улазак механизације у њиве и обављање прскања против корова.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.530 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>