Пад саобраћаја у ромингу, цене ниже од 1. јула

Мобилни оператори у Србији су од априла до јуна ове године забележили пад саобраћаја у ромингу и до 75 одсто у односу на исти период прошле године, због пандемије вируса корона и смањене могућности путовања у иностранство, док су цене од 1. јула ниже према ранијем договору.

С друге стране, домаћи саобраћај је у истом периоду достизао рекорд. Према подацима Рател-а, пренос података у првом тромесечју ове године у домаћем саобраћају био је повећан 3,5 пута у односу на исти период лане, али је у другом кварталу опао због ситуације у вези са вирусом корона.

У међувремену, ступио је на снагу и Споразум о снижавању цена роминга у региону Западног Балкана, почев од 1. јула. То значи да, како наводе у Рател-у, за крајње кориснике појефтињује максимална додатна накнада за услугу преноса података и максимална накнада за регулисане долазне позиве у ромингу у региону Западног Балкана.

Просечна цена долазног позива за Србију је 3,6 динара, док ће пренос података сви корисници пакета са неограниченим саобраћајем у просеку плаћати 2,1 динар по мегабајту. Просечна цена одлазног позива смањена је за скоро 34 одсто, а долазног за готово 28 процената.

Највеће појефтињење забележено је у односу на просечну цену за СМС и износи око 36 одсто, док потрошачи за 32 процента мање плаћају за килобајте преноса података.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.530 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>