Одржана пета Ткачка колонија на Старој планини

Пета традиционална Ткачка колонија на Старој планини одржана је од 4. до 7. августа, а на њој су ткаље из неколико градова Србије училе тајну заната ткања пиротског ћилима.

Пета Ткачка колонија одржана је у Планинарском дому Дојкинци, а организовали су је кровно удружење произвођача рукотворина Етно мрежа и Град Пирот, уз покровитељство амбасада Канаде и САД.

Због епидемиолошке ситуације и поштовања мера, овога пута учествовао је мањи број ткаља, али све су биле расположене да открију своје мале трикове ткања, које су годинама усавршавале.

Једна од учесница колоније била је и супруга америчког амбасадора, Ен Годфри, која вреднује културно наслеђе и рукотворине жена из Србије. Она долази из Ирске и бави се плетењем, шивењем, израђује прекриваче, а током ове колоније учила је и да тка.

Ручни рад из Србије и бренд ових крајева чувени пиротски ћилим, оставили су снажан утисак на амбасадорку.

На колонији је учествовало и десетак ткаља из неколико градова Србије.

Градоначелник Пирота Владан Васић је рекао да је захваљујући напорима Града и НАЛЕД-а и Етно мреже, пиротски ћилим постао познат и цењен и ван граница наше земље.

“Мислим да је ово одлична промоција Старе планине, пиротског ћилима, да жене из других градова науче овај занат а да Етно мрежа ствара нове могућности за креативне жене из Пирота али и целе Србије”, рекао је Васић.

Председница Етно мреже Виолета Јовановић каже да покровитељство амбасада Канаде и САД Ткачким колонијама говори о пажњи коју ова врста садржаја изазива у свету, а посебно у дипломатским круговима.

Манифестацију организује Град Пирот у сарадњи на НАЛЕД-ом, Градом Сомбором, Етно мрежом и Занатском задругом за израду ћилима и сувенира “Дамско срце“, под покровитељством амбасада Канаде и САД-а.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.583 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>