Конституисан нови сазив Народне скупштине

У Скупштини Србије данас су потврђени мандати нових народних посланика који су затим положили заклетву, чиме је званично конституисан нови сазив парламента.

Заседање је одржано уз мере заштите због коронавируса, а на улазу у парламент свима је мерена температура.

Седницом је почела интонирањем химне Србије, а председавала је Смиља Тишма, најстарија народна посланица из СПС-а. Помагала су јој четири најмлађа посланика – Никола Лазић из СНС, Дубравка Краљ – СПС, Софија Максимовић – СПАС и Нандор Киш из СВМ.

Испред верификационе комисије, посланик СНС-а Александар Марковић је рекао да је та комисија утврдила да мандати свих 250 посланика треба да буду потврђени и пожелео им пуно успеха у раду.
Посланици су након тога положили заклетву, а затим и потписане заклетве предали секретару Срђану Смиљанићу.

Председавајућа Смиља Тишма је позвала посланике да образују посланичке групе.

Скупштина је након тога за данас завршила рад, а о наставку седнице посланици ће бити благовремено обавештени, рекла је председавајућа.

На дневном реду седнице је и избор новог скупштинског руководства, председника, потпредседника, именовање секретара и избор радних тела, а о томе ће посланици расправљати наредних дана.

Највише посланика, 188, у парламенту има листа “Алекандар Вучић – За нашу децу”, 32 посланика има Социјалистичка партија Србије – Јединствена Србија, СПАС има 11 посланика, док Савез војвођанских Мађара има 9 посланика. Странка правде и помирења Муамера Зукорлића има четири посланика, а СДА Санџака три мандата.

Мандат је данас потврђен и Милији Милетићу, председнику УСС, који се налазио на 84. месту на листи “Алекандар Вучић – За нашу децу”. Он је у Народну скупштину данас дошао у народној ношњи.

Испред Дома Народне скупштине, пре и током трајања заседања, окупили су се грађани који су протестовали. Док су посланици улазили у зграду они су звиждали и узвикивали пароле, а у једном тренутку, када су видели да посланици излазе из зграде, степениште је засуто јајима и парадајзом.

Полиција је привела једног демонстранта који је претходно скандирао “Вућићу Шиптару платићеш издају” и “Не дамо Косово”, служећи се мегафоном, а другима су писане казне због блокирања саобраћаја.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.582 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>