Прослављен Свети Илија у Нишевцу

Српска православна црква и верници су јуче, 2. августа, прославили празник старозаветног пророка и новозаветног светитеља Илије.

У сврљишком крају овом светитељу посвећен је храм у Нишевцу, изграђен 1890. године на остацима античког верског објекта, а обновљен 2002.

Обележавању храмовне славе, уз придржавање прописаних превентивних мера, присуствовао је велики број верника из Нишевца, Сврљига и других места.

Свету литургију служио је сврљишки парох Младен Маринковић уз саслужење оца Стефана, монаха пореклом из Нишевца.

Овогодишњи колачар био је Ивица Пејчић из Сврљига, а колач за наредну годину преузео је Драган Спасић из Нишевца.

Прослава је настављена послужењем у новоизграђеном летњиковцу у дворишту цркве, уз богату трпезу и прасе на ражњу.

Иначе последњих месеци, на иницијативу оца Младена Маринковића и захваљујући људима добре воље, црква у Нишевцу добила је нове мобилијаре, садржаје за децу, летњиковац, стазе, украсно дрвеће, а у плану је и реконструкција фасаде, како би храм Светог Илије засијао пуним сјајем. Илиндан се углавном празнује од грома, а од тог дана важи и народна изрека: “Од Светог Илије, сунце све милије”.

Верује се да Свети Илија није умро, већ да се жив, пламеним кочијама, вазнео на небо, па се та сцена слика на празничким илинданским иконама. Веома је поштован у православљу као строг и непоколебљив проповедник етичких вредности.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.530 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>