На наплатним рампама драстично опао број пролазака

Највећи проток возила по дану на српским ауто – путевима у претходној години био је 26. јула, када је прошло 255.825 аутомобила.

Истог дана ове године било је готово 100.000 мање аутомобила на српским друмовима, а путарину је тада платило свега 151.794 возача.

На основу само овог датума види се колико је аутомобила, камиона и аутобуса мање прошло кроз Србију због затварања граница и кризе изазване вирусом корона. Највећи минус прави изостанак турских држављана који су у транзиту, на путу ка домовини, путовали нашим коридорима.

На наплату путарине знатно је утицала и рампа за одлазак грађана Србије у Грчку и Црну Гору на море.

За првих седам месеци ове године, ауто-путевима кроз Србију прошло је 25.343.607 возила, а наплаћена је путарина у износу од 13,4 милијарде динара. Број аутомобила, аутобуса и камиона мањи је за 4,9 милиона у односу на исти период лане!

Ипак, у “Путевима Србије” кажу да, процентуално, њихово предузеће није претрпело губитак већи од 1,74 одсто. Чињеница је да је на путу било мање возила, али захваљујући новоотвореним деоницама ауто – пута аутомобили су прелазили дуже руте, а пошто се путарина наплаћује по пређеном километру и накнада за коришћење пута је била скупља. У прилог томе иде и што је највећи пад по категоријама возила забележен код аутомобила са чак 23,4 одсто, док је број пролазака камиона, који и иначе плаћају најскупљу путарину, смањен за свега 3,15 одсто. Аутобуса и комби возила је било за 16,5 одсто мање.

Највећи пад броја возила био је у јулу, јер је то период када су ранијих година и бележени највећи рекорди по броју пролазака на наплатним рампама.

“Кроз Србију је од 1. до 27. јула прошло 4.044.092 возила, што је за 24 одсто мање у односу на исти период претходне године, када је евидентиран пролазак 5.322.162 возила”, наводе у “Путевима”. Остварен је приход од наплате путарине у износу од 2,1 милијарде динара, што је за 13,93 одсто мање у односу на исти период претходне године, када је остварен приход од наплате путарине износио 2,5 милијарде динара.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

16.762 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>