Производња руске вакцине против вируса корона почиње у августу

Русија ће у августу започети масовну производњу прве у свету вакцине против коронавируса коју је развио Институт „Гамалеј”, а како је најавио директор руског Фонда за директна улагања Кирил Дмитријев, до краја године могло би бити произведено 200 милиона доза.

Испитивања вакцине против коронавируса на добровољцима на Сеченовском универзитету у Русији већ су успешно завршена, а циљ ове етапе испитивања био је да се потврди безбедност вакцине по здравље људи и то је урађено.

Према речима Дмитријева, на тржишту ће се прво појавити вакцине засноване на аденовирусу, које ће добити званично одобрење у септембру, а вакцина заснована на новој технологији најраније ће се појавити почетком следеће године, јер је још потребно да се испита њена безбедност, преноси Танјуг.

Дмитријев процењује да ће следеће године бити произведено више од три милијарде доза вакцина, заснованих на аденовирусним векторима, „што ће омогућити свету да се ефикасно бори против коронавируса”, преноси Спутњик.

Виталиј Зверев, академик Руске академије наука, доктор биолошких наука и научни директор Института за вакцине и серуме „Мечников”, упозорава да са вакцином не треба журити како не би било пропуста, напомињући да се у уобичајеним околностима на вакцини ради од четири до пет година, а најважније је да она буде ефикасна и да нема нежељене ефекте.

Многе лабораторије и институти у свету ушли су у жестоку трку око стварања вакцине која ће победити ковид-19, јер је то, између осталог, за сваку земљу – произвођача ствар престижа, али и профита.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.570 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>