Ниш добија лабораторију „Ватрено око”

У склопу нишког Клиничког центра завршена је изградња нове и савремене лабораторије, једне од две коју је нашој земљи поклонила НР Кина.

Прва лабораторија „Ватрено око” налази се у Београду и увелико је у функцији, а ова у Нишу требало је, према ранијем плану до данас да почне да ради, али је њено пуштање у рад померено за највише 15 до 20 дана.

Како пише Политика, објекат је саграђен на 750 квадратних метара и, уз завршне унутрашње радове, почело је опремање лабораторије, а већ следеће седмице, почеће и обука стручњака за рад у њој.
Зато се очекује да ће крајем јула и почетком августа у лабораторији моћи да се обради минимум хиљаду узорака дневно.

У новом објекту радиће посебно два сектора – вирусолошки и серолошки, односно сектор за идентификацију вируса најмодернијим методама које се примењују свуда у свету, и сектор за утврђивање присуства и нивоа антитела.

Велики значај ова лабораторија имаће за све здравствене установе на целом југу и југоистоку Србије, где живи преко 2,5 милиона становника, као и за српско здравство на Косову и Метохији.

Комплетна опрема за нишко „Ватрено око” скоро је у потпуности већ стигла у Ниш као поклон владе НР Кине, а изградњу су, уз договор са Министарством здравља Србије, реализовали домаћи извођачи.

Лабораторија ће радити у посебним климатским условима, под максимумом безбедносних услова, с обзиром да је неопходна пуна заштита лабораторије од спољашних утицаја.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>