За пет дана нападнуто и ометано 28 новинара и медијских радника

Удружење новинара Србије саопштило је данас да је за пет дана нападнуто или ометано у раду 28 новинара, сниматеља и фоторепортера који су извештавали са демонстрација у Београду, Нишу или Новом Саду.

Како се наводи у саопштењу УНС-а, њих 14 је задобило повреде од којих је шест захтевало хитну лекарску помоћ.

„Повређени новинари, сниматељи и фоторепортери нападнути су од полиције, демонстраната који су бацали каменице и друге чврсте предмете, али и ударцима у главу и тело чврстим предметима из непосредне близине“, додаје се.

УНС је саопштио да је у договору са нападнутим колегама и њиховим уредницима, као и у складу са Споразумом о сарадњи и мерама за подизање нивоа безбедности новинара, пријавио полицији три случаја.

„Повређени новинари, фоторепортери и сниматељи, којима је лекарска помоћ пружена у ургентним центрима, њих шесторо, дало је изјаве полицији и у једном случају форензичарима у установама хитне медицинске помоћи“, наводи УНС.

Према подацима УНС-а, још троје новинара пријавило је полицији или је у поступку подношења пријаве напада, док је највећи број случајева, иако побројан у саопштењима УНС-а и других новинарских и медијских организација, остао званично непријављен.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

15.132 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>